Cereale și plante furajere

Cerealele sunt plante din familia gramineelor cultivate în principal pentru semințele lor bogate în amidon și alți componenți valoroși pentru hrana omului; de altfel, înțelesul general al termenului cereale este cel de semințe de cereale. Cele mai cunoscute și frecvent folosite cereale pentru hrana oamenilor sunt: grâul, secara, triticale, porumbul, orzul, orezul, ovăzul, meiul, sorgul; la acestea se adaugă și așa-numitele pseudo-cereale (hrișca, quinoa – talpa gâștei, amarantul, susanul) deși nu aparțin gramineelor, ci altor familii botanice. Lista primelor cinci cereale cel mai mult cultivate în lume conține: porumbul, grâul, orezul, orzul și sorgul.

Importanța cerealelor este majoră pentru hrana omenirii, reprezentând circa 45% din sursa de energie (cantitatea de calorii alimentare) a populației lumii, fapt pentru care, jumătate din suprafața arabilă a planetei este cultivată cu cereale.

Cerealele alimentare și derivatele acestora constituie, pentru cea mai mare parte a lumii, hrana de bază sub formă de „pâinea cea de toate zilele“ (cerealele panificabile – grâul, alacul, secara), a semifabricatelor pentru diverse preparate de bucătărie și a pastelor făinoase (grâul dur, în principal). În mare, cerealele se folosesc în alimentație în variate forme și stări de condiționare, de la starea brută la ipostaze înalt tehnologizate, de la forme originare la forme divizate micrometric etc. Literatura merceologică operează cu numeroase criterii de clasificare a cerealelor și produselor din cereale.

Solurile sudice fertile - cernoziomul tipic si slab humifer - ne permit obținerea unei recolte impunătoare de cereale și plante furajere. Pe cele 1300 hectare cultivăm - orzul, ovăzul, grâul, rapița, floarea soarelui și mazăre. Utilizăm o tehnologie performantă de prelucrare a terenului agricol - tehnologia Mini-Till - ce protejeaza solul de eroziunea provocată de apă și contribuie la menținerea umidității în sol, chiar și în perioadele de secetă.

***

Orzul, ovăzul și grâul furajer sunt cultivate intens pe lanurile noastre. Sunt apreciate de fermieri pentru calitatea culturilor și cantitatea propusa spre achiziție. Cerealele furajere sunt îngrijite conform standardelor înalte din agricultură.

***

Floarea soarelui este una dintre cele mai răspândite plante oleifere de la noi din țară și are multiple întrebuințări. Din semințele ei se obține uleiul preferat în consum și în industria alimentară, de asemenea, pălăriile rămase în urma treierării și turtele rămase în urma extragerii uleiului se folosesc ca furaje pentru animale. 

Pentru obținerea unei producții cât mai mari avem grijă să polenizăm lanurile de floarea soarelui. În perioada apariției primelor flori în cultură, amplasăm în apropiere familii de albine melifere.

***

Cultivăm rapița pentru obținerea ulterioară a uleiului de rapiță, biodisel-ului, dar și a nutrețului verde pentru hrana animalelor. Este o sursă de hrană excelentă pentru animale. Utilizăm soiuri bine adaptate la condițiile noastre de climă și cu un potențial de producție mare. 

***

Mazărea furajera fiind o planta bogată în proteina necesară creșterii intensive a animalelor, se regăsește pe lanurile noastre și se foloseşte sub diferite forme: masă verde, siloz şi fân, boabe, pleavă și paie.

La fel, datorită alternării culturilor semănate și cultivate, planta de mazăre ne ajută să înnobilăm și să regenerăm solul prin fixarea în sol a azotului, astfel, pregătindu-l pentru o altă cultură.